Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι


Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Υλικά:
Για τον χαλβά
1 κούπα λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο)
2 κούπες σιμιγδάλι (μισό χοντρό, μισό ψιλό)
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)
Για το πορτοκάλι
1 πορτοκάλι
νερό για να βράσουμε το πορτοκάλι
Παρασκευή:
Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 150ο C στον αέρα.
Βράζουμε το πορτοκάλι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για μια ώρα και φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει. Αφαιρούμε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση, το στύβουμε πολύ καλά, αφαιρούμε και πετάμε την πούλπα και τυχόν κουκούτσια. Το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι - εκτός από το αμύγδαλο- και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε!

Σχόλια