Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Πορτοκάλι κέικ


Πορτοκάλι κέικ

Υλικά:
1 μεγάλο πορτοκάλι, ακέρωτο
1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
175γρ ζάχαρη άχνη
4 αβγά
175γρ αμύγδαλο, τριμμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Πλένουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να βράζουν. Όταν φτάσουν στο σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε  για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Βγάζουμε το πορτοκάλι και το λεμόνι από το νερό και αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και βάζουμε τη φλούδα και το εσωτερικό του στον κάδο του μπλέντερ. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και βάζουμε τη φλούδα το εσωτερικό του στον κάδο του μπλέντερ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, τα κάνουμε πουρέ και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την άχνη ζάχαρη και τα αβγά, μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε και τον πουρέ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνουμε μία φόρμα για κέικ 20εκ., απλώνουμε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Σχόλια