Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού αποτελεί πηγή βιταμινών


Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού αποτελεί πηγή βιταμινών

Η πορτοκαλάδα αποτελεί ένα δροσιστικό αναψυκτικό από χυμό πορτοκαλιού. Πίνετε ευχάριστα παγωμένη και μπορεί να περιέχει ανθρακικό ή να είναι συμπυκνωμένη. Η περιεκτικότητά της είναι συνήθως 20% σε χυμό πορτοκαλιού. Η ευχάριστη γεύση επιτυγχάνεται με την παρουσία ζάχαρης ή γλυκαντικών υλών. Εφοδιάζει τον οργανισμό με μαγνήσιο και βιταμίνη C.
Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα (240 ml) που έχει προσθήκη ζάχαρης περιέχει περίπου 120 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει περίπου 4-5 κουταλιές ζάχαρης. Η δε πορτοκαλάδα που περιέχει γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη, ακετοσουλφαμικό κάλιο κα) περιέχει λιγότερες θερμίδες (16 θερμίδες το ποτήρι). Υπάρχει στο εμπόριο και πορτοκαλάδα με φυσικό γλυκαντικό (‘stevia’) η οποία δίδει περί τις 24 θερμίδες ανά ποτήρι.
Ο φρέσκος χυμός από την άλλη πλευρά προκύπτει από το στύψιμο πορτοκαλιών. Είναι 100% προϊόν από στύψιμο πορτοκαλιών. Περιέχει 87 θερμίδες ανά ποτήρι (240 ml). Δεν περιέχει ζάχαρη, περιέχει απλά τα σάκχαρα (υδατάνθρακες) του πορτοκαλιού, γι’ αυτό έχει ευχάριστη γεύση. Αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου και βεβαίως βιταμίνης C. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι περιέχει πάνω από 90mg βιταμίνης C, δηλαδή το 150% της ΣΗΠ(eufic.org).
Επειδή περιέχουν νερό (90%) αποτελούν ενυδατικό μέσο για τους ανθρώπους. Οι φρέσκοι χυμοί αποτελούν ισοδύναμο των φρούτων, χωρίς όμως να περιέχουν τις φυτικές ίνες των φρούτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε 2 μερίδες φρούτων με την κατανάλωση 1 ποτηριού φρέσκου χυμού πορτοκάλι. Πάντως, σίγουρα είναι καλύτερο να τρώμε φρούτα, αλλά το δεύτερο καλύτερο είναι να τα πίνουμε σε χυμούς.

Σχόλια