Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Μαρμελάδα Πορτοκάλι


Μαρμελάδα Πορτοκάλι

Υλικά:
6 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
1 λεμόνι
1.600 γραμ. ζάχαρη
1 τουλπάνι
Παρασκευή:
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και του λεμονιού σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.
Ρίχνουμε 2,5 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα που να σιγοβράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά 1/3 και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.
Σε χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε να βράζουμε τα υλικά πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στη χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, να μη μας χυθεί το μείγμα έξω. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά τη  μαρμελάδα μας και την μοιράζουμε σε καυτά αποστειρωμένα βάζα μαζί με κομμάτια πορτοκαλιού . Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.


Σχόλια