Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Πορτοκάλι, Orange


Πορτοκάλι, Orange

Το πορτοκάλι είναι φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Είναι ένα από τα πιο γνωστά εσπεριδοειδή. Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή -στην ποικιλία σαγκουίνι- κόκκινο. Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.
Η σάρκα του πορτοκαλιού χωρίζεται σε τμήματα που λέγονται σκελίδες ή φέτες. Κάθε φέτα περιβάλλεται από ινώδη ιστό λευκού χρώματος, που λέγεται ράκος. Στο εσωτερικό της κάθε φέτας υπάρχουν πολλά χωρίσματα, τα κύτταρα της σάρκας που είναι γεμάτα χυμό καθώς και μέχρι 3 σπόρια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και φέτες χωρίς καθόλου σπόρια.
Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α.
Είναι ωφέλιμο για τη διατροφή του ανθρώπου και η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη. Καταναλώνεται νωπό ως φρούτο ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή χυμών, φρέσκων ή συσκευασμένων. Οι καρποί που συλλέγονται όταν είναι άγουροι, μικροί και πράσινοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.
Το αιθέριο έλαιο της φλούδας, των ανθών και των φύλλων χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Από τη φλούδα επίσης παρασκευάζεται γλυκό κουταλιού.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά εσπεριδοειδή. Ο λόγος, φυσικά, για το πορτοκάλι, η καταγωγή του οποίου λέγεται πως έχει κινέζικες ή ινδικές ρίζες. Ωστόσο, το αγαπημένο φρούτο, έφτασε στις ακτές τις Μεσογείου μέσω της Πορτογαλίας από την οποία λέγεται ότι πήρε και το όνομά του. Στην χώρα μας, μπορεί κανείς να συναντήσει πάνω από 150 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών, με τα πορτοκάλια Βαλέντσια και Μέρλιν να κρατούν τα ινία ως προς την προτίμηση του κόσμου, χάρη στους εύγευστους χυμώδεις καρπούς τους, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους (μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλούς τύπους εδαφών και δίνουν καλής ποιότητας καρπούς). Μαζί με αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα Σαγκουίνια με τη χαρακτηριστική κόκκινη σάρκα τους.
Διατροφικά στοιχεία
Πορτοκάλι
Ποσότητα ανά 100 g
Θερμίδες (kcal) 47
Λιπίδιο 0,1 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νάτριο 0 mg
Κάλιο 181 mg       
Υδατάνθρακες 12 g
Φυτικές ίνες 2,4 g 
Ζάχαρη 9 g 
Πρωτεΐνη 0,9 g     
Βιταμίνη A    225 IU         Βιταμίνη C    53,2 mg
Ασβέστιο       40 mg         Σίδηρος         0,1 mg
Βιταμίνη D       0 IU          Βιταμίνη B6    0,1 mg
Βιταμίνη B    120 mg         Μαγνήσιο        10 mg

Σχόλια